понеделник, 25 март 2019 г.

КАК СЕ РАБОТИ С ЕТАЛОНЪТ 3/4/5 ?

Здравейте!

Тази и следващите няколко статии са помощен материал към курса  за графично прогнозиране ЕТАЛОНЪТ 3/4/5. Предназначени са за тези, които ползват вече методиката и имат въпроси по отношение на някои нейни основни принципи. Същевременно ще са полезни за всички, които се интересуват от този иновативен модел за прогнозиране и искат да започнат да използват тази методика в трейдърската си практика.

Започвам с разглеждането на фундаментални закономерности върху различните графики.

1. Как се определя кои са най-високите ДЪНА и ВЪРХОВЕ върху различните  времеви графики на избрания валутен курс?

Колкото и елементарно да звучи този въпрос, вярното определяне на най-големите ДЪНА и ВЪРХОВЕ върху всяка отделна графика ( Monthly, Weekly, Daily, H4, H1, M30)  е изключително важно при изготвянето на правилни и точни прогнози.
Ето какво имам предвид:

 

Отворена е най-голямата времева графика ( Monthly ) на валутния курс EUR/USD.

Всеки, който използва методиката на ЕТАЛОНЪТ 3/4/5 знае, че между всички ДЪНА и ВЪРХОВЕ на графиката има определени причинно-следствени връзки, които се виждат с помощта на математическия модел, заложен в този курс на прогнозиране.

На тази графика най-големите ДЪНА и ВЪРХОВЕ, наричани Месечни или исторически, са обвързани помежду си с определени графични зависимости, които с помощта на ЕТАЛОНЪТ 3/4/5 могат да се продължат в бъдещето и да  покажат дългосрочната перспектива на развитие на тренда.
На същата графика могат да се определят и Седмичните ДЪНА и ВЪРХОВЕ. Те са обвързани помежду си също с причинно-следствени връзки, видими с помощта на методиката. Тези зависимости, продължени напред в бъдещето по същия модел като при Месечните ДЪНА и ВЪРХОВЕ, показват средносрочното развитие на курса, тоест на коя дата и на какво ценово ниво да очакваме настъпването на следващия Седмичен ВРЪХ или ДЪНО.
Как става това е описано подробно в методиката.

Тук ще разгледам отговора на въпроса:
Кои екстремуми (ДЪНА и ВЪРХОВЕ) на нея са месечни, кои са седмични, кои са дневни и как се определят те? 
Месечните ДЪНА и ВЪРХОВЕ се виждат лесно и не могат да се сбъркат със Седмичните.
Определят се на следния принцип:
Най-високите и най-ниските ценови нива на графиката Monthly показват МЕСЕЧНИТЕ ЕКСТРЕМУМИ. Следващите по-малки по големина най-високи и най-ниски ценови нива показват СЕДМИЧНИТЕ ЕКСТРЕМУМИ.

Ето как изглеждат те на горната графика:




Объркването в някои случаи се появява най-вече при определянето на Седмичните, Дневните, Н4 и по-малките ДЪНА и ВЪРХОВЕ.
Принципът на определянето им е същия, както по-горе.


След като сме определили историческите (Месечни) и Седмичните ДЪНА и ВЪРХОВЕ, отваряме графиката Weekly и на нея нанасяме Седмичните ДЪНА и ВЪРХОВЕ, които сме определили преди това върху графиката Monthly.


 
Вижда се, че на тази графика най-големите ВЪРХОВЕ и ДЪНА са Седмичните.

Следващите, по-малки по големина ДЪНА и ВЪРХОВЕ върху тази графика са Дневни, като са означени с буквата D.


По аналогичен начин определяме Дневните и Н4 ДЪНА и ВЪРХОВЕ, като отворим нова графика - Daily и нанесем върху нея получените от предишната Weekly графика Дневни ДЪНА и ВЪРХОВЕ.




Тук се вижда, че Дневните ДЪНА и ВЪРХОВЕ са най-големите върху тази графика.
Следващите по-малки по големина ДЪНА и ВЪРХОВЕ  се явяват Н4.



В примера имаме и Седмичен ВРЪХ, който е обвързан със зависимостите на Дневните ДЪНА и ВЪРХОВЕ. Как влияе той на Дневните ДЪНА и ВЪРХОВЕ е описано в методиката. Тук само ще спомена, че той е "старши" по отношение на Дневните и влиянието му е огромно при  формирането на крайните Дневни ДЪНА и ВЪРХОВЕ при завършването на всеки  Седмичен тренд.
По същия начин  ДЪНАТА и ВЪРХОВЕТЕ на Н4 са подчинени на по-старшия от тях начален и краен Дневен ВРЪХ и ДЪНО.
Ето един пример:



Тук всяко Н4 ДЪНО и ВРЪХ са подчинени помежду си на определени зависимости видими с помощта на методиката, като последните (крайни) Н4 ДЪНА и ВЪРХОВЕ на всеки отделен Дневен тренд се подчиняват на зависимостите на съответните им Дневни ДЪНА и ВЪРХОВЕ.

Това беше първата важна стъпка преди да се започне усвояването на курса за графично прогнозиране ЕТАЛОНЪТ 3/4/5. Тя е важна дотолкова, че ако се объркат ранговете на ДЪНАТА и ВЪРХОВЕТЕ, ще получите грешна или неточна прогноза.

В следващата статия ще разберете как се използват получените ДЪНА и ВЪРХОВЕ при анализа и прогнозирането по ЕТАЛОНЪТ 3/4/5.